Φοβισμένη η Ευρώπη σχεδιάζει περιορισμούς στις μετακινήσεις

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και ο συνεταίρος της BioNTech δεν ήταν σε θέση την εβδομάδα που μας πέρασε αλλά και που διανύουμε να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες μέλη της τις προγραμματισμένες ποσότητες εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί.

Η κατάσταση αυτή επιτείνει τον εκνευρισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι επικεφαλής των οποίων συζητούν σήμερα 21 Ιανουαρίου με τηλεδιάσκεψη την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην αντιμετώπιση του Covid-19. Η μείωση στις παραδόσεις εμβολίων από την Pfizer κυμαίνεται από 35% έως 40%. Με ένα τέτοιο μεγάλο ποσοστό είναι πολύ φυσικό οι σχεδιασμοί και οι προβλέψεις των κυβερνήσεων της Ε.Ε. να ακυρώνονται στην πράξη, από τη στιγμή μάλιστα που τα εμβόλια άλλων εταιρειών, όπως της Moderna, δεν έχουν αρχίσει να παραδίδονται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ το περίφημο εμβόλιο της AstraZeneca (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ασκούν έντονες πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει παρασκευαστεί με εντελώς διαφορετική μέθοδο (την παραδοσιακή) και είναι πολύ πιο φθηνό από τα άλλα παρασκευάσματα, όπως αυτά της Pfizer ή της Moderna. Με αυτά τα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος παρατηρούν πως δεν διαπιστώνεται σαφής και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιθέτως η Ε.Ε. απειλείται με την εκδήλωση ενός τρίτου κύματος Covid-19, όπου κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ εξίσου απειλητικό φαίνεται να είναι το αποκαλούμενο μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, το οποίο πρώτοι εντόπισαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ευρισκόμενες σε αδιέξοδο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με πρώτη τη Γερμανία ήδη σχεδιάζουν νέα απαγορευτικά μέτρα για τις μετακινήσεις πληθυσμών από χώρα σε χώρα, ενώ συζητούν ακόμα και κλείσιμο συνόρων. Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε με σαφέστατο τρόπο πως, εάν δεν υπάρξει συλλογική μέριμνα για τον συντονισμό των κινήσεων στην Ε.Ε., τότε η Γερμανία ενδεχομένως να αναγκαστεί να κλείσει τα σύνορά της.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα ανησυχίας όπου διαπιστώνονται ακόμα και εκδηλώσεις πανικού, πολλές κυβερνήσεις και θεσμοί, όπως η ΙΑΤΑ, βρίσκουν εξαιρετικά θετική την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για θεσμοποίηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα λειτουργήσει ως έξτρα αλλά και επί της ουσίας διαβατήριο που θα επιτρέψει τη διασυνοριακή μετακίνηση των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ενδεικτικό πως, όπως σημειώνει η ανταπόκριση της Καθημερινής από τις Βρυξέλλες, ανώτερος Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντέξει έναν δεύτερο χρόνο τουριστικής απραξίας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή η ομολογία από μόνη της είναι καταλυτική και καταδεικνύει το μέγεθος της ανησυχίας που έχει καταβάλει τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες λόγω της αδυναμίας τιθάσευσης των επιπτώσεων του δεύτερου κύματος Covid-19 και μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος ένα τρίτο κύμα εντός του μηνός Φεβρουαρίου, με προοπτική να ισχύσει η απειλή έως και τον μήνα Απρίλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό των θερινών διακοπών από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Σχετικά